Monday, August 22, 2016

Cara Menangani Gangguan Pencernaan

Cara Menangani Gangguan Pencernaan. Bercakap mengenai gejala penyakit, setiap orang pasti pernah mengalami gangguan pencernaan. Gejala penyakit dari gangguan pencernaan bermacam-macam, bergantung keadaan pencernaan setiap orang. Gangguan pencernaan adalah masalah yang dialami oleh satu atau beberapa organ dan sistem pencernaan yang terjadi secara bersamaan. Fungsi dari sistem pencernaan adalah untuk menerima, mencerna, atau memecah makanan menjadi nutrisi yang diperlukan tubuh. Pemakanan yang sudah didapatkan ini nantinya disalurkan oleh darah ke seluruh tubuh. Melalui sistem pencernaan, bentuk makanan boleh diproses sesuai dengan keperluan tubuh, seperti contoh memisahkan bahagian makanan yang boleh dihadam ataupun tidak.

Gangguan Pencernaan


Cara Menangani Gangguan Pencernaan

Sistem pencernaan bermula dari mulut hingga dubur, atau lebih tepatnya bermula dari mulut, kerongkongan, lambung, usus kecil, usus besar, rektum, dan dubur. Ada beberapa organ seperti hati, pankreas, dan pundi hempedu yang termasuk ke dalam sistem pencernaan, namun ketiga organ tersebut letaknya berada diluar aliran dari sistem pencernaan. Lima gangguan pencernaan yang biasa dialami adalah penyakit asam lambung, keracunan makanan, batu hempedu, usus buntu, dan buasir.

Buasir
Jika anda mengalami pembengkakan pembuluh darah di sekitar atau di dalam dubur, maka anda menderita buasir. Penyebabnya belum jelas, namun buasir adalah penyakit yang berkaitan dengan tekanan pembuluh darah yang meningkat. Selain itu penyebab lain adalah sedikit pengambilan makanan yang banyak mengandung serat, sembelit, dan meneran berlebihan. Umur pesakit buasir biasanya diatas 45 tahun dan mempunyai obesiti. Wanita hamil juga berisiko tinggi untuk mengalami buasir.

Gejala buasir yang dihidapi adalah ketulan yang menggantung di luar dubur, rasa gatal pada dubur, dan pendarahan setiap selesai buang air besar. Melalui pemeriksaan keadaan dubur, doktor boleh mendiagnosis penyakit buasir. Rawatan yang dilakukan dapat berupa tablet atau topikal. Apabila buasir semakin parah, maka pembedahan perlu dilakukan.

Tips rawatan alami dari buasir adalah dengan rutin bersenam, menurunkan berat badan, banyak minum air putih, banyak mengambil serat, dan tidak menahan buang air besar adalah penyelesaian untuk mengelakkan buasir.

Penyakit usus buntu
Jika anda mengalami pembengkakan pada usus buntu, maka artinya anda menderita penyakit usus buntu. Organ ini berhubung dengan usus besar. Rasa sakit di bahagian tengah perut hingga bahagian bawah perut sebelah kanan adalah gejala utama dari penyakit ini. Gejala semakin parah apabila anda berjalan, batuk, atau menekan kawasan tubuh yang sakit. Gejala tambahan lain adalah loya, hilang nafsu makan, dan cirit-birit.

Penyebab gejala ini belum diketahui secara pasti, namun penyumbatan usus buntu oleh najis boleh menjadi penyebab utama, selain itu kelenjar yang membengkak juga boleh menjadi penyebab usus buntu. Dapatkan pemeriksaan diri anda ke doktor, kerana jika tidak, usus buntu dapat berujung pada kematian. Rawatan satu-satunya adalah apendiktomi iaitu operasi pada pengangkatan usus buntu.

Penyakit batu hempedu
Penyakit ini disebabkan oleh keradangan pundi hempedu atau adanya penyumbatan pada bahagian saluran hempedu. Batu yang dilontarkan ini menyjmbat saluran hempedu dan terbentuk akibat kolesterol. Dan ketidakseimbangan kimia pada pundi hempedu. Apabila batu hempedu tidak menyumbat, maka tidak ada gejala atau gangguan apapun, namun jika batu tersebut sudah tersumbat, maka sakit perut hebat akan anda rasakan dan berlangsung selama satu hingga lima jam, belum lagi jika gejala kesakitan ini munculnya tiba-tiba. Penyakit batu hempedu menyebabkan keradangan, demam tinggi, bahkan sakit kuning. Jika semakin parah, maka mungkin akan merangsang pankreas dan gejala kesakitan yang semakin meningkat.

Jika batu hempedu tidak menimbulkan gejala, maka tidak perlu diubati. Namun jika menimbulkan gejala, maka pundi hempedu perlu dibedah melalui pembedahan laparoskopi. Rawatan ini minim risiko dan tidak menyebabkan komplikasi.

Keracunan makanan
Siapa yang pernah mengalami keracunan makanan? Keracunan makanan adalah keadaan ketika seseorang mengalami beberapa gejala seperti loya, sakit perut, muntah, kehilangan nafsu makan, cirit-birit, demam, lemas, dan sakit otot. Punca keracunan makanan adalah kerana seseorang mengambil makanan yang tercemar oleh virus norovirus, bakteria E. Coli, dan salmonella.

Keracunan makanan boleh berlaku apabila seseorang mengambil makanan yang tidak dimasak dengan baik, makanan yang sudah ketinggalan zaman, makanan yang tersentuh tangan kotor, seseorang yang memakan sesuatu dengan menggunakan tangan yang membawa virus atau bakteria, makanan bersuhu hangat yang disimpan dalam waktu yang sangat lama, atau boleh juga kerana beberapa jenis makanan yang tidak dibekukan dengan suhu di bawah 5 darjah Celsius. Selain itu, penyebab keracunan makanan lain adalah makanan yang dimasak lagi namun prosesnya yang tidak sempurna dan kerana seseorang mengambil makanan yang tercemar makanan basi.

Tips rawatan dari keracunan makanan tidaklah sukar kerana penyakit ini bukanlah penyakit berat, bahkan pesakit boleh sembuh dalam masa beberapa hari tanpa ubat. Caranya adalah dengan banyak rehat dan tidak lupa untuk mengambil banyak cecair supaya tidak terdedah kepada kekeringan. Penggunaan ORS juga boleh dilakukan sebagai ubat alternatif bagi pesakit keracunan makanan. Makanan yang boleh dimakan selama masa pemulihan adalah makanan ringan iaitu biskut, pisang, atau roti. Setelah keadaan anda membaik, barulah anda boleh mengambil makanan seperti biasa.

Namun jika anda mengalami keracunan makanan yang tergolong parah, seperti contoh gejala keracunan yang tidak hilang selama berhari-hari dan semakin parah seperti dehidrasi berat, jantung berdegup kencang, pengeluaran urine minim, dan mata cekung, maka anda perlu segera mengkonsultasikannya dengan doktor, apalagi jika keracunan tersebut dialami oleh wanita hamil, bayi, kanak-kanak kecil, pesakit diatas 60 tahun, pesakit yang mempunyai ketahanan tubuh yang lemah, pesakit diabetes, dan pesakit buah pinggang. Melalui pemeriksaan sampel najis, doktor boleh mendiagnosis kemungkinan adanya keracunan makanan.

Baca Tips menangani sakit maag

Asam lambung
Asam lambung adalah penyakit yang disebabkan oleh naiknya asam lambung ke bahagian kerongkong. Hal ini disebabkan kerana cincin otot kerongkong tidak boleh menutup dengan sempurna. Kerongkong atau esofagus adalah saluran yang menghubungkan mulut dengan lambung. Cara kerja dari cincin ini adalah injap satu arah. Apabila anda menelan makanan, maka bahagian injap terbuka sehingga makanan dapat masuk ke dalam perut. Setelah makanan masuk, maka secara automatik cincin esofagus akan tertutup. Hal ini terjadi agar makanan dan asid perut tidak naik ke bahagian kerongkong.

Penyebab penyakit asam lambung adalah asam lambung yang naik sampai ke bahagian kerongkong. Ketika pesakit merasakan gejala tersebut, maka pesakit merasakan beberapa gejala seperti sensasi tidak enak di mulut, adanya kesakitan pada ulu hati, dan sakit ketika menelan sesuatu. Pesakit yang menggemari makanan yang mengandungi kadar lemak tinggi, mempunyai kelebihan berat badan, dan wanita hamil adalah orang-orang yang berisiko untuk mengalami penyakit asam lambung. Dengan menanyakan gejala-gejala yang dialami oleh pesakit, maka doktor akan mudah mengenali jika pesakit mempunyai penyakit asam lambung. Apabila pesakit mengalami keadaan yang lebih ekstrim seperti iritasi usus atau ulser perut, maka diperlukan pemeriksaan lebih lanjut.

Cara alami untuk mencegah asam lambung, maka yang perlu anda lakukan adalah dengan menukar menu makanan. Jika sebelum ini anda banyak mengambil makanan yang kurang sihat, maka sekarang anda boleh menukar menu anda dengan makanan-makanan sihat yang bebas lemak. Jika pola makan dan ubat-ubatan tidak mampu menyembuhkan asam lambung, maka jalan akhir yang perlu dilakukan adalah operasi.

Baca Cara menangani penyakit maag

Sila Tulis Komentar
EmoticonEmoticon